Als trotse eigenaar van een mooie selectie whiskeys ben je er nog niet. In films en bij de meeste mensen thuis vind je wel een set tumbler whiskey glazen. Je weet wel die glazen die even breed zijn van onder als van boven. Prachtige glazen en ideaal voor een whiskey on the rocks, maar als je een echte whiskey liefhebber bent moet je misschien eens overwegen om je glazen te vervangen.

Waar moet je op letten bij het kopen van whiskey glazen?

Als je een goede single malt whiskey drinkt, dan laat je ijs achterwegen en wil je de smaak en aroma’s zo goed mogelijk behouden. Er zijn twee types glazen die hier perfect voor zijn. De wat meer bekende tulp/snifter whiskey glazen en de wat minder bekende Glencairn whiskey glazen. Beide type glazen beginnen breed van onderen en eindigen smal van boven. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s en smaak beter in het glas blijven hangen. Een snifter whiskey glas kan je makkelijk herkennen aan het korte pootje waar ze op staan. Dit pootje is ideaal voor het walsen van je whiskey. De Glencairn glazen zijn te herkennen aan de smalle bovenkant en het wat dikkere onderstel.

Glencairn

De Glencairn whiskey glazen worden pas geproduceerd sinds 2001 door het Schotse bedrijf Glencairn Crytal. Het glas is ontworpen door Raymond Davidson en heeft al heel wat awards op zijn naam geschreven, waaronder de Queen’s Award for Enterprise in 2006. Het glas word dus met goede reden goed ontvangen onder echte whiskey liefhebbers en Schotse en Ierse distilleerderijen.

glencairn-whiskyglas

Snifter / Tulp

Misschien het minst mooie glas om te zien, maar hij doet niet onder aan de Glencairn glazen. Het grootste verschil ten opzichte van de Glencairn glazen is het feit dat ze op een pootje staan. Dit draagt voordelen met zich mee; je kunt je whiskey makkelijk walsen en je kunt het glas vasthouden aan de voet. Dit voorkomt dat de whiskey warm wordt, omdat je het glas zelf vast moet houden.

snifter-whiskeyglas

Tumbler

Als laatste het meest populaire glas, de Tumbler. Met een reden populaire, maar wel een oppervlakkige reden. Het gaat in dit geval vaak puur om de looks van het glas. Deze whiskey glazen zijn geschikt voor een whiskey met ijs en een bourbon komt hierin goed tot zijn recht. Helaas verdampen de geuren wel sneller in dit glas, wat natuurlijk zonde is van je goede whiskey.

Conclusie

Elk whiskey glas heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een Tumbler geschikt voor feestjes, whiskey on the rocks en een bourbon. Maar als je een echte whiskey liefhebber bent kun je beter gaan voor één van de andere twee opties. Dus waar moet je op letten? Je moet een glas kiezen die meer doet dan alleen de whiskey vasthouden. De Glencairn en Snifter glazen houden de aroma’s en smaken van de whiskey beter vast. Dankzij het tulpvormige design van deze twee glazen komen de geuren ook beter tot hun recht, waardoor je ze beter kunt onderscheiden.

Whiskey Tip

Je hoort veel over single malt whiskeys, maar deze zijn niet perse beter dan blended whiskeys. Een blended whiskey is vaak makkelijker te maken dan een single malt, maar daarom dus niet perse minder goed. Daar heeft Lidl een ontzettend goed voorbeeld van: Glenalba Sherry Cask Finish. Deze whiskey scoort een 95,5 van 100 in de whiskey bible van Jim Murray. Een aanrader dus, als je hem kunt krijgen want in Nederland kan het nog wel een lastig worden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.