De wereld van 3D printen breidt zich steeds verder uit naarmate er alsmaar nieuwe printers en technologieën aangeboden worden. Dit terwijl de vraag naar allerlei nieuwe toepassingen ook verder toeneemt. De leveranciers van thermoplastische filamenten, die als basis voor het 3D printen worden gebruikt, hebben daardoor met een groeiende vraag naar diverse materialen te maken. Materialen die allemaal aan strikte specificaties moeten voldoen. Zoals onder meer een hoge duurzaamheid, stijfheid en flexibiliteit.
Maar welk 3D printmateriaal is het meest geschikt voor jou en jouw onderdeel? We vertellen je hieronder daarom meer over de zes meest gebruikte soorten 3D printer filament voor desktop 3D printers. Het gaat hier om filamenten die vanwege hun gebruiksgemak en fysieke eigenschappen allemaal populair zijn.
PLA
Als het op 3D printen voor consumenten aankomt, dan is polymelkzuur (PLA) de absolute koning. Hoewel dit materiaal vaak met ABS vergeleken wordt, is PLA terecht de nummer 1. Het is immers zeer makkelijk om ermee te printen.
- Het heeft een lagere printtemperatuur dan ABS en het vervormt ook niet zo gemakkelijk.
- Het wordt daarnaast als een geurloos en milieuvriendelijk filament beschouwd.
- Belangrijke toepassingen: modellen, slijtvast speelgoed en prototype onderdelen.
ABS
Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is voor het dagelijkse 3D printen iets minder populair dan PLA. In termen van materiaaleigenschappen is ABS eigenlijk beter dan PLA. Maar het is moeilijker om ermee te printen, is gevoeliger voor kromtrekken en kan soms gevaarlijke dampen afgeven.
- De producten die van ABS gemaakt zijn, hebben echter een hoge duurzaamheid en zijn ook tegen hoge temperaturen bestand.
- Zorg er wel voor dat als jij hiermee afdrukt, je een verwarmd printbed en een goed geventileerde ruimte of behuizing gebruikt.
- Belangrijke toepassingen: telefoonhoesjes, slijtvast speelgoed, gereedschap handvatten en elektrische behuizingen.
Nylon
Nylon filament, dat ook wel als Polyamide (PA) bekend staat, is een populaire familie van synthetische polymeren. Het wordt in veel industriële toepassingen gebruikt en is een veelgebruikt 3D poederfusie print materiaal. Nylon filament blinkt voornamelijk in producten uit waarvan hun sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid belangrijke vereisten zijn.
Belangrijke toepassingen: gereedschappen, functionele prototypen of mechanische onderdelen (zoals scharnieren of tandwielen).
PETG
Polyethyleentereftalaat (PET) is absoluut één van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Het is vooral bekend als het materiaal waar veel waterflessen van worden geproduceerd. Het wordt bovendien in veel voedselverpakkingen en kledingvezels aangetroffen. De ‘G’ in PETG staat voor ‘glycol’. Dit 3D printmateriaal is van nature helderder, minder broos en vooral gemakkelijker om mee te printen dan PET materiaal.
Om deze reden wordt PETG als een prima middenweg tussen ABS en PLA filament beschouwd. Het is bovendien flexibeler en duurzamer dan PLA. Plus gemakkelijker om mee te printen dan ABS.
Belangrijke toepassingen: mechanische (printer-) onderdelen en beschermende componenten.
TPU
Thermoplastisch polyurethaan (TPU) is een bijzondere variant van het polymeer mengsel TPE. Het is een populair 3D filament en is iets stijver in vergelijking met TPE. Hierdoor kun je er gemakkelijker mee printen. Het is bovendien iets duurzamer en is beter tegen de kou bestand.
Gebruik TPU daarom vooral bij het maken van objecten die goed tegen slijtage bestand moeten zijn. En omdat het een zeer flexibel materiaal is, is het perfect voor al die 3D geprinte onderdelen die moeten buigen, uitrekken of samendrukken.
Belangrijke toepassingen: buigzame toepassingen zoals polsbandjes voor draagbare apparaten en stootkussens.
PC
Als laatste behandelen we hier PC. Polycarbonaat (PC) is niet alleen één van de sterkste filamenten die er voor 3D printers beschikbaar is, maar het is ook extreem duurzaam en tegen temperaturen tot 110 °C bestand.
Het is van nature transparant en wordt daarom volop in allerlei commerciële producten zoals duikmaskers en beeldschermen gebruikt. Verwar dit PC materiaal echter niet met acryl of plexiglas want die materialen hebben eerder de neiging om te versplinteren of barsten.
Belangrijke toepassingen: verlichting onderdelen, schermen en transparante componenten.
Kies je 3D print filament verstandig uit
Nu jij een klein overzicht van de verschillende fysieke eigenschappen en prestatieparameters van de 6 populairste filamenten hebt gezien, wordt het selecteren van het juiste type filament een kwestie van simpel evalueren welke parameters het meest voor jouw specifieke 3D print toepassingen geschikt zijn.